وبلاگ آرشیت – نرم افزار خیریه ها

آموزش ۰ تا ۱۰۰ نحوه راه اندازی و ثبت موسسات خیریه و مردم نهاد در ایران

ثبت و گرفتن مجوز موسسه خیریه دارای پیش نیازهایی است که باید بررسی شوند و سپس اقدام به دریافت مجوز و ثبت موسسه خیریه کرد. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع روش های ثبت موسسه خیریه در ایران آشنا کنیم تا در زمان کمتری بتوانید مجوز تاسیس خیریه را دریافت کنید.

موسسه خیریه چیست؟

موسسه خیریه به طور کلی یک نوع کسب و کار به شمار می آید که عموماً یک نهاد مردمی و غیر انتفاعی است. این موسسات برای رسیدگی به مشکلات و مسائل گوناگون به فعالیت می پردازند. در کل این مدل از کسب و کار به یک بنیاد، NGO و موسسه خیریه گفته می شود که هم به صورت دولتی و هم به شکل خصوصی امکان فعالیت دارند.

به طور کلی در کشورهای مختلف، قوانین گوناگونی جهت تاسیس و فعالیت موسسات خیریه تعریف شده است. در کشور ما نیز علاوه بر قوانین مشخص برای ثبت موسسه خیریه، مراجع مختلفی برای این کار وجود دارد. همچنین هر خیریه می تواند در زمینه های مختلفی از جمله ارائه کمک و خدمات آموزشی، ارزاق، اجتماعی، رفاهی به ایتام، کودکان، زنان سرپرست خانوار و … به فعالیت بپردازد. در ادامه به بررسی انواع خیریه و پروسه ثبت موسسه خیریه در ایران خواهیم پرداخت.

خدمات قابل ارائه توسط موسسات خیریه

موسسات خیریه جهت حل مشکلات و معضلات اجتماعی، آموزشی و اقتصادی به وجود می آیند و به طور معمول هر موسسه خدمات خاص خود را به افراد ارائه می دهد. برخی از مواردی که خیریه ها در آن زمینه ها فعالیت می کنند، عبارتند از:

  • حوزه فعالیت های اقتصادی که شامل کمک های نقدی و غیرنقدی به نیازمندان، ایتام، زنان سرپرست خانوار و … می باشد.
  • حوزه فعالیت های روانشناسی (انجام جلسات مشاوره و بررسی مشکلات روحی و روانی افراد و کمک به بهبود آن)
  • حوزه فعالیت های بهداشتی و درمانی که هم به صورت کلی و هم به صورت تخصصی و در زمینه بیماری خاصی انجام می پذیرد.
  • حوزه فعالیت های اجتماعی (کمک به رفع تبعیض های اجتماعی و کمک به ارتقا سطح اجتماعی و فرهنگی افراد)
  • حوزه فعالیت های اشتغال زایی شامل مهارت آموزی فنی و تخصصی مددجویان و همچنین ایجاد مشاغل مختلف.

 

شرایط عمومی ثبت موسسه خیریه

همان طور که گفته شد، ثبت و راه اندازی موسسه خیریه دارای شرایط عمومی و اختصاصی خاصی است و روش های مختلفی دارد. شرایط عمومی افراد برای شروع به فعالیت به عنوان موسسه خیریه به صورت زیر می باشد.

  • داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران
  • تایید صلاحیت اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل پیش از تاسیس.
  • داشتن حداقل مدرک دیپلم برای مدیرعامل و مدرک کارشناسی مرتبط برای حداقل ۲ نفر از هیئت مدیره.
  • تامین سرمایه اولیه به مبلغ ۳۰ میلیون ریال برای موسسه خیریه غیرانتفاعی و ۶۰ میلیون ریال برای موسسات غیردولتی انتفاعی.
  • سن درخواست کننده ثبت موسسه باید حداقل ۲۳ سال باشد.
  • مکان قرارگیری موسسه باید شرایط مناسب را دارا باشد.

 

انواع روش های دریافت مجوز خیریه

اگر شما هم قصد دریافت مجوز موسسه خیریه را دارید، باید بدانید که ۳ روش مختلف یا در حقیقت سه مرجع مختلف برای این کار در ایران وجود دارد. به طور کلی شرایط یکسانی برای دریافت جواز موسسه خیریه در هر سه روش وجود دارد و تنها در مواقع کمی با یکدیگر متفاوت هستند. با ما همراه باشید تا در ادامه به بررسی کوتاه هرکدام بپردازیم.

۱. ثبت موسسه خیریه و سمن در بهزیستی

ثبت موسسه خیریه

اگر قصد ثبت موسسه خیریه زیر نظر بهزیستی را دارید، در ابتدا باید با شرایط و روند آن بهتر آشنا شوید. مراحل تاسیس خیریه در بهزیستی به طور کلی ۱۲ شرط و مرحله دارد که در زیر به شما توضیح داده خواهد شد.

-ارائه درخواست کتبی به اداره بهزیستی استان به همراه اسامی پیشنهادی و اهداف موسسه که پس از تایید توسط معاونت تخصصی، می بایست نام خیریه در اداره ثبت اسناد و املاک شهر مورد نظر توسط موسس ثبت گردد.

-برگزاری مجمع عمومی با حضور تمامی اعضای موسسه و انتخاب اعضای اصلی، علی البدل، بازرسین و هیئت مدیره در این مجمع باید صورت پذیرد.

-برگزاری جلسه هیئت مدیره برای مشخص نمودن سمت افراد موسسه باید صورت گیرد و تعداد افراد جلسه باید حتما فرد و ۳ نفر یا بیشتر باشند. بعد از پایان رای گیری و مشخص شدن سمت هر یک از اعضای هیئت مدیره، باید فرم صورتجلسه در ۳ نسخه تکمیل شده و امضاء گردد.

-تکمیل درخواست تاسیس موسسه خیریه توسط اعضای هیئت مدیره در دو نسخه باید انجام شود.

-تهیه اساسنامه در سه نسخه و به امضا رسیدن آنها توسط متقاضیان.

-تکمیل کردن فرم مشخصات فردی توسط تمامی اعضای هیئت مدیره، مدیرعامل و بازرسین.

-اعضای موسسه باید مدارک لازم از جمله کپی شناسنامه، کارت ملی، مدرک تحصیلی، کارت پایان خدمت یا معافیت و ۲ قطعه عکس را برای تکمیل پرونده ارائه دهند.

-ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری و عدم اعتیاد به مواد مخدر توسط تمامی اعضای هیئت مدیره و بازرسین خیریه.

-ارائه کپی سند مالکیت و یا اجاره نامه مکان موسسه خیریه جهت تکمیل پرونده.

-بررسی و تایید مکان موسسه خیریه توسط سازمان بهزیستی.

-تکمیل و امضاء فرم مقررات عمومی خیریه توسط رئیس هیئت مدیره.

-پرداخت و ارائه اصل فیش واریزی با مبلغ حداقل دارایی اولیه خیریه به همراه شماره حساب خیریه به بهزیستی.

 

۲. ثبت موسسات خیریه در وزارت کشور

فرآیند ثبت سازمان مردم نهاد در وزارت کشور تا حدودی شبیه به سازمان بهزیستی می باشد و تفاوت هایی در چند مورد دارد. مراحل ثبت نام موسسه خیریه زیر نظر وزارت کشور به شرح زیر است:

مرحله اول: مراجعه به سامانه اینترنتی معاونت امور سازمان های مردم نهاد وزارت کشور به آدرس https://saman.moi.ir و مراجعه به بخش “درخواست تاسیس سازمان های مردم نهاد” و تکمیل فرم الکترونیکی و ثبت اطلاعات و در نهایت دریافت کد رهگیری از سامانه.

مرحله دوم: در صورت دریافت پیامک تایید و یا مشاهده پاسخ در سامانه وزارت کشور، می بایست به بخش پیگیری صدور پروانه تاسیس در سامانه مراجعه کنید. سپس نسبت به ادامه تکمیل اساسنامه و فرم های موجود اقدام کنید.

مرحله سوم: جهت استعلام مراجع ۴ گانه (نیروی انتظامی، دادگستری، وزارت اطلاعات و دستگاه تخصصی)، مدارک مورد نیاز را به دبیرخانه هیات نظارت بر سازمان های مردم نهاد و خیریه های استان مربوطه ارائه می دهید.

مرحله چهارم: در صورت مثبت بودن نتایج استعلامات چهارگانه، وارد مرحله چهارم از ثبت موسسه می شوید. مدارک خیریه از جمله ۲ نسخه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین، ۲ نسخه صورتجلسه تعیین سمت اعضای هیئت مدیره، گواهی عدم سوء پیشینه کیفری اعضای هیئت مدیره (انگشت نگاری) و دریافت تعهدنامه ممهور به مهر سمن را به دبیرخانه هیئت نظارت بر خیریه ها و سازمان های مردم نهاد تحویل می دهید.

مرحله پنجم: به سایت ثبت شرکت ها به آدرس (irsherkat.ssaa.ir) و نسبت به ثبتنام و تکمیل اطلاعات موسسه اقدام می کنید.

مرحله ششم: بعد از تایید اولیه سایت ثبت شرکت ها، مدارک مورد نیاز را به دبیرخانه هیات نظارت استان تحویل می دهید. سپس از تایید از طریق پست برای اداره ثبت شرکت ها ارسال می نمایید.

مرحله هفتم: با ارائه آگهی تاسیس خیریه و دیگر مدارک مورد نیاز، پروانه تاسیس و فعالیت خیریه برای شما صادر می گردد.

 

۳. نحوه تاسیس خیریه در نیروی انتظامی

یکی دیگر از مرجع های ثبت موسسه خیریه در ایران، نیروی انتظامی می باشد که افراد می توانند در صورت داشتن شرایط مورد نیاز، نسبت به تاسیس خیریه اقدام نمایند. مدارک و شرایط مورد نیاز در این روش نیز مانند ۲ روش قبلی است و فقط نحوه ثبتنام و ارائه مدرک متفاوت است.

ابتدا به سایت ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری مراجعه و نسبت به تکمیل فرم الکترونیکی مربوطه اقدام می کنیم. بعد از بررسی توسط اداره ثبت شرکت ها، یکی از نام های پیشنهادی شما در زمان ثبتنام، انتخاب شده و از طریق شماره تماس مربوطه به اطلاع شما می رسد. در گام بعدی می بایست ۲ نسخه از مدارک ثبتی موسسه را چاپ کرده و توسط تمامی اعضای موسسه امضاء گردد. سپس تمامی مدارک مجدد به اداره ثبت شرکت ها ارجاع می گردد و بعد از دفتر نویسی و تخصیص شماره ثبت، مراحل مورد نیاز جهت آگهی در روزنامه رسمی قوه قضاییه پیگیری می شود.

باید توجه داشته باشید که اولا نام انتخابی شما نباید پیش از آن توسط موسسه یا شرکت دیگری مورد استفاده قرار گرفته باشد. همچنین در این روش به دلیل اینکه به عنوان موسسات غیرتجاری اقدام به ثبت می شود، بیشتر مناسب خیریه های با فعالیت غیرتجاری می باشد.

 

جمع بندی

همان طور که در این مقاله بررسی کردیم، ثبت موسسه خیریه در ایران زیر نظر یکی از ۳ مرجع بهزیستی، وزارت کشور و نیروی انتظامی می باشد. هر کدام از این روش های ثبت و دریافت جواز تاسیس خیریه و سازمان مردم نهاد، مراحل خاص خود را دارند که در بعضی موارد شباهت هایی با یکدیگر دارند. شما می توانید با توجه به نوع موسسه خود می توانید از یکی از نهادهای مرجع درخواست صدور مجوز داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

  • خانه
  • آموزش
  • مقالات
  • آموزش ۰ تا ۱۰۰ نحوه راه اندازی و ثبت موسسات خیریه و مردم نهاد در ایران